Wageningen University & Research: Fit for the Future

Wageningen University & Research (WUR) presenteerde in november 2020 het programma Fit for the Future. Twee middagen werden er allerlei workshops en sessies georganiseerd voor medewerkers in een secretariële en administratieve functie. Zo kregen ze de gelegenheid te reflecteren op de ontwikkelingen in hun vak, wat die van hen vragen en hoe ze daarbij zelf het stuur in handen kunnen nemen.

Het secretaressenetwerk van de WUR was nauw betrokken bij de praktische organisatie en de inhoudelijke invulling van Fit For the Future. De ruim 300 secretariaatsmedewerkers die bij de WUR werken, wisselen binnen dit netwerk regelmatig kennis en informatie uit. Ook organiseert het netwerk trainingen en evenementen en worden er geregeld interne vacatures gedeeld.

Secretaresse Cathelijne Goossens vertelt: ‘Mijn collega’s en ik zijn het gewend om dit soort bijeenkomsten te organiseren. Maar het was ook leuk om mee te denken over het inhoudelijke programma. Wat vinden we eigenlijk belangrijk? Wat speelt er in ons vakgebied? En wat wil ik zelf eigenlijk met mijn loopbaan?’

Senior hr-adviseur Adriëlle Bloemendaal: ‘Het was waardevol om samen met secretaresses na te denken over ontwikkelingen in hun vakgebied en wat ervoor nodig is om futureproof te zijn en blijven. Dit hebben we vervolgens met elkaar vertaald naar workshops. Het is dan natuurlijk extra leuk terug te horen dat het programma veel secretaresses heeft geïnspireerd. Het laat zien dat het goed is de doelgroep vanaf het begin te betrekken bij de organisatie van een activiteit. We hebben inmiddels ideeën om ook met en voor andere doelgroepen activiteiten te organiseren.’

Programma Fit for the Future

In twee middagen werden in totaal zeven workshops of sessies georganiseerd. Een selectie vind je hiernaast.

Bekijk de uitnodiging voor het programma

Kick-off Personal branding

Het programma startte met een inspiratiesessie over personal branding. Want om een volgende stap te zetten in je loopbaan, is het belangrijk om jezelf te profileren. Je moet dus kunnen vertellen wie je bent en wat je wilt voor de toekomst. Trainer Jocelyn Rebbens verzorgde deze interactieve sessie.

Bekijk de presentatie

Tip: Luister ook de podcast van Jocelyn over personal branding. Je vindt die op Soundcloud en Spotify.

Workshop Geluk zit in een klein hoekje

Het is belangrijk dat je plezier hebt in je werk en dat je gelukkig bent. Maar geluk, wat is dat eigenlijk? Heb je daar zelf invloed op? En zo ja, hoe dan? Trainer Ingi Alofs gaf in haar workshop tips en tricks voor meer dagelijks geluk.

Bekijk de presentatie

Workshop Flow en je loopbaan

In deze workshop gingen medewerkers in gesprek met een collega om samen te ontdekken wat hen motiveert in hun werk. Wanneer ervaren ze een ‘flow’ en wat kunnen ze doen om die flow vaker te ervaren?

Bekijk de presentatie

Workshop Futureproof zijn en blijven

Hoe zorg je ervoor dat je ‘fit for the future’ bent? Welke vaardigheden zijn belangrijk in de toekomst? Trainer Dana Venema deelde haar kennis hierover en gaf praktische tips vanuit haar eigen ervaring.

Bekijk de presentatie

Workshop Intercultural communication: Inspiration or irritation?

In deze Engelstalige workshop leerden deelnemers meer over culturele verschillen en hoe je het beste kunt communiceren met iemand uit een heel andere cultuur. Een belangrijke vaardigheid als je werkt op de universiteit.

Bekijk de presentatie

Succesfactoren in de aanpak

  • Het programma paste in het grotere geheel van activiteiten op het gebied van ontwikkeling. Het voordeel daarvan is dat medewerkers die in beweging zijn gebracht, vervolgactiviteiten kunnen kiezen.
  • Voor de werving is gebruikgemaakt van bestaande netwerken, zoals een intern secretaressenetwerk. Collega’s elkaar laten attenderen op het programma, blijkt de beste communicatievorm!
  • De opzet van het programma: een gevarieerd aanbod, gericht op de praktijk, verdeeld over twee middagen. Deelnemers waren maximaal twee uur kwijt, waardoor het niet te (tijds)intensief was.
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur