Tilburg University: Job crafting

logo Tilburg University

Job crafting was het thema van een webinar dat Tilburg University in december 2020 organiseerde. Het webinar was bedoeld voor alle medewerkers; niet alleen ondersteunend beheerpersoneel (obp), maar ook wetenschappelijk personeel (wp). In het webinar over job crafting kregen ze handvatten om hun eigen functie nog beter te laten aansluiten op hun sterke punten en talenten. Met job crafting hoef je dus niet van functie te wisselen om jezelf te blijven ontwikkelen en voorbereid te zijn op de toekomst.

Waarom hebben jullie gekozen voor het onderwerp job crafting?

Hr-beleidsmedewerker Marjolein Minderhoud vertelt: ‘We hebben ervoor gekozen met job crafting aan de slag te gaan omdat het een mooie aanvulling is op ons bestaande (trainings)aanbod rondom (loopbaan)ontwikkeling voor medewerkers. Vaak ligt de nadruk bij (loopbaan)ontwikkeling op doorstromen of overstappen naar een andere functie. Bij job crafting gaat het er vooral om hoe je jezelf kunt ontwikkelen door in je huidige functie aan de slag te gaan met je sterke punten en talenten. Door het nadenken over job crafting en wat het nu eigenlijk is, ontdek je als medewerker bovendien wat je soms onbewust al doet aan ontwikkeling.

Het plan om iets met job crafting te gaan doen, ontstond 1,5 jaar eerder, toen we met het lokaal overleg op de universiteit een inspiratiesessie volgden over employability. Daarin enthousiasmeerde Dorien Kooij ons met haar verhaal over job crafting. Door de SoFoKleS-pilot kregen we de kans op de TiU aan de slag te gaan met dit thema. We organiseerden een webinar over job crafting. Dit bleek een mooie, laagdrempelige manier om medewerkers te inspireren en aan het denken te zetten.’

Presentatie Dorien Kooij

Prof. dr. Dorien Kooij legde aan de hand van voorbeelden uit wat job crafting is en welke vormen van job craften er zijn. Ook deelden twee medewerkers van de Erasmus Universiteit hun persoonlijke ervaringen met job crafting en wat dit hun heeft gebracht.

Bekijk de presentatie

Presentatie Sanne Netten

Trainer en coach Sanne Netten heeft ervaring met job crafting trainingen. Met praktische opdrachten hielp zij de deelnemers aan het webinar om erachter te komen hoe ze nog beter tot hun recht komen in hun functie.

Bekijk de presentatie

Opbrengsten webinar

Tijdens en na het webinar is de deelnemers om een reactie gevraagd. De antwoorden zijn samengevat in drie woordwolken (wordclouds).

Bekijk opbrengsten

Succesfactoren in de aanpak

  • Een gevarieerd programma met verschillende werkvormen: theorie, praktijkervaringen en opdrachten waar deelnemers zelf mee aan de slag konden. Hierdoor was er voor elk wat wils en dit zorgde voor energie tijdens de sessie.
  • De bijeenkomst paste in ‘de grotere lijn’ waar de universiteit op in zet. Het was dus geen op zichzelf staande activiteit, maar het programma versterkte juist het bestaande ontwikkelingsbeleid. Hierdoor is het ook mogelijk er een logisch vervolg aan te geven.
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur