Bijna 90 deelnemers woonden de e-conferentie bij om te horen wat het onderzoek van SoFoKleS naar werkdruk opleverde. De resultaten van de analyse en de aanbevelingen zijn te vinden in dit e-magazine. De aanbevelingen bieden handelingsperspectief op team-, universitair en sectoraal niveau.
Na de presentatie konden de deelnemers aangeven welke factoren belangrijk zijn voor hun eigen werkdrukbeleving. Wat helpt er om meer energie te krijgen en wat werkt belemmerend in het contact met collega’s en leidinggevenden? Autonomie, sociale steun en samenwerking werden vaak genoemd als helpende factoren. Als belemmerende factoren noemden deelnemers onder meer de organisatiecultuur, disproportionele nadruk op excellentie en te veel regeldruk.
Opvallend is dat de veranderingen in werk door de coronacrisis zowel een positieve als een negatieve uitwerking hebben op de werkdrukbeleving van deelnemers. De positieve kant is dat ze meer autonomie en regelruimte ervaren door de fysieke afstand tot collega’s. Ook ligt er door de afstand meer focus op deskundigheid en minder op iemands positie. Aan de andere kant vinden deelnemers dat de fysieke afstand negatieve gevolgen heeft voor de cultuur en sociale veiligheid op hun werk.
Het is duidelijk dat het thema werkdruk leeft onder de deelnemers en dat er behoefte is om hierover vaker in gesprek te gaan. Verschillende deelnemers kwamen met vragen of met suggesties voor vervolgbijeenkomsten. De komende periode organiseert SoFoKleS nog een aantal e-conferenties rondom het thema werkdruk. Verder is er binnen het werkdruknetwerk gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan, bijvoorbeeld via het aangemaakte kanaal in MS Teams. Vanaf dinsdag 26 mei kunt u daar iedere dinsdag van 12.00-13.00 uur in gesprek over een vraag, stelling of aanpak.
Hebt u zich nog niet aangesloten bij ons netwerk en wilt u op de hoogte blijven van alle activiteiten? Meld u dan aan voor het online netwerk werkdruk.