Duurzaam implementeren van SPP vraagt ook om een effectief verandertraject. Een traject dat rekening houdt met mogelijke weerstand die bij het implementatieproces naar voren kan komen. Als hr-afdeling kunt u hierbij gebruikmaken van het zevenkrachtenmodel. Volgens dit model zijn er voor een effectieve verandering zeven ‘krachten’ nodig binnen een organisatie die allemaal voldoende aandacht moeten krijgen om een gedragsverandering te realiseren.
Als mensen de noodzaak voor verandering inzien, komen ze in beweging en zullen ze meehelpen aan de realisatie van het verandertraject. Om weerstand weg te nemen, is het dus nodig urgentiebesef te creëren. Hoe u deze kracht kunt inzetten:
Voor een verandering heb je een visie nodig die voor iedereen in de organisatie helder, herkenbaar en aansprekend is. Een visie geeft richting aan een verandering, zodat niemand achteraf kan zeggen dat het doel van de verandering niet duidelijk was. Hoe u deze kracht kunt inzetten:
Als een verandering succesvol is, zien mensen de meerwaarde ervan. Andersom geldt: wanneer op korte termijn geen successen zichtbaar zijn, kan dat leiden tot een groei van weerstand. Maak daarom de (korte-termijn)successen zichtbaar binnen de organisatie. Hoe u dat kunt doen:
Zorg ervoor dat de organisatorische randvoorwaarden de verandering ondersteunen. Een passende structuur maakt een verandering succesvol. Anders blijven er barrières optreden die de verandering vroegtijdig in de kiem smoren. Hoe u deze kracht kunt inzetten:
Een verandering is haalbaar wanneer het personeel over de juiste capaciteiten beschikt om naar de geschetste visie te handelen. Zonder deze capaciteiten raken zij eerder gedemotiveerd en blijven ze in weerstand hangen. Hoe u op deze capaciteiten kunt inzetten:
Veranderingen zijn niet succesvol wanneer ze tijdelijk zijn, maar wel als ze tot de dagelijkse handelingen gaan behoren. Dan worden ze onderdeel van het ‘systeem’ en ook overgedragen aan nieuwkomers. Hoe u op deze kracht kunt inzetten:
Voor een succesvolle verandering is vooral de juiste spirit belangrijk. Zet de verandering positief in, vol overtuiging en door middel van inspirerend leiderschap en gemeenschapszin. Wat u daar voor nodig hebt:
De zeven krachten hangen met elkaar samen. Noodzaak, visie en succes zijn de verhalende krachten. Deze laten zien waarom de verandering nodig is en wat het gewenste effect is van de verandering. Zorg er daarom voor dat u uw verhaal vertelt! Structuren, capaciteiten en systemen zijn de actiegerichte krachten. Zij vragen iets van de organisatie. Een effectieve verandering ontstaat als de krachten met elkaar in lijn worden gebracht en met spirit (de zevende kracht) in gang worden gezet.
Sommige krachten geven meer energie, terwijl andere krachten meer aandacht nodig hebben. Dit is natuurlijk per context verschillend. Het is daarom aan te raden goed naar uw organisatie te kijken. Welke krachten zijn daar onderbelicht, hebben aandacht nodig, of kunnen juist positief ingezet worden?
Binnen universiteiten zijn noodzaak, visie en succes vaak de krachten die veel energie geven voor de verandering, terwijl structuren, capaciteiten en systemen vaak de krachten zijn die een hr-afdeling hoofdpijn bezorgen. Toch zijn ook systemen en structuren cruciale voorwaarden voor duurzame implementatie van SPP. Welke krachten energie geven, verschilt sterk per universiteit, faculteit, vakgroep of afdeling.
De krachten kunnen op verschillende manieren worden versterkt. Bij de Rijksuniversiteit Groningen onderbouwde de hr-afdeling met hr analytics en een dashboard dat vrouwen achter blijven in de doorstroom naar hogere posities. Dat inzicht zette de noodzaak tot verandering kracht bij.
‘Een effectieve verandering ontstaat als de krachten met elkaar in lijn worden gebracht en met spirit in gang worden gezet.’
Lees meer over het voorbeeld van de RUG en de inzet van hr analytics.