In een Group Model Buildingsessie brengen deelnemers samen de knelpunten voor doorstroom in kaart. Bewustwording, draagvlak en actiebereidheid zijn de opbrengst. RU en TiU deden Group Model Building met de MT’s en leidinggevenden van verschillende faculteiten. De facilitators (wetenschappers van de RU) visualiseerden de knelpunten in een model en de deelnemers formuleerden samen oplossingen.
In een workshop over gender bias krijgen deelnemers inzicht in de onbewuste vooroordelen die zij hebben over mannen en vrouwen. De workshop leidt niet meteen tot gedragsverandering, maar is in de eerste plaats een eyeopener. Onder meer FOM, WUR en UU zetten workshops over gender bias in bij de werving en selectie van wetenschappelijk personeel. Een aantal instellingen overweegt een observator bij benoemingsadviescommissies te betrekken, die gender bias aankaart.
Natuurlijk, we kiezen voor de beste kandidaat. Maar hoe zorg je dat mannen en vrouwen gelijke kansen hebben? TU/e ontwikkelde hiervoor een wervingswaaier en de VU een scoutingsrichtlijn. Een greep uit de adviezen:
De meeste instellingen stimuleren benoemingsadviescommissies om actief vrouwelijke kandidaten te werven. Enkele tips:
Verschillende instellingen hebben een mentorprogramma voor vrouwelijke postdoc’s of UD’s. De mentorgesprekken en workshops zijn gericht op positionering en loopbaanontwikkeling, met thema’s als strategisch onderhandelen, personal branding, netwerken en visibility.
Zwangerschapsverlof zorgt voor een gat in het cv. Onder meer EUR, TiU en UT bieden een financiële regeling om dit te compenseren. Vrouwen zetten het budget bijvoorbeeld in voor een sabbatical die ze gebruiken om te schrijven, of voor een lab- of student-assistent.
De universiteit Keulen zet het genderbeleid in om een excellente universiteit te worden. Dit heeft goede resultaten opgeleverd (40% van de nieuw aangenomen professoren is vrouw). De universiteit heeft onder meer een gender equality officer (dit geldt overigens voor alle publieke instellingen in Duitsland). Deze officer heeft tot taak om de implementatie van het genderbeleid te controleren en het bestuur, commissies en individuele medewerkers te ondersteunen. Ook heeft deze persoon het recht om bij bestuursvergaderingen aanwezig te zijn.
“Gendered” taalgebruik in vacatureteksten heeft invloed op de werving. Vrouwen voelen zich bijvoorbeeld minder aangesproken als de kandidaat met “hij” wordt aangesproken. Het is daarom belangrijk om bij het opstellen van vacatureteksten te letten op welke woorden je gebruikt.
Tools voor genderneutraal taalgebruik